

Winter School 2021



Mechanisms for CO₂ activation Isotopic labelling

Monday 22nd November

9:00	Introduction to CO₂ chemistry (Ainara Nova, UiO)
	50 minutes introduction with questions/short exercise
9:50	Experimental technics to determine reaction mechanisms (Timo Repo, HU)
	1 hour lecture with questions/short exercises
10:50	Short break (10 minutes)
11:00	Computational modelling (Kathrin Hopmann, UiT)
	1 hour lecture with questions/short exercises
12:00	Lunch Break (1 hour)
13:00	Carboxylation reactions (Rubén Martin, ICIQ)
	1h 20 minutes lecture with questions/short exercises
14:20	Short break (10 minutes)
14:30	Carbonates, carbamates, amides & esters (Timo Repo, HU)
	1h 20 minutes lecture with questions/short exercises
15:50	Creation of student working groups (6 groups of 4 people)
19:00	Dinner

Tuesday 23rd November

Tuesday 25 Troveriber		
8:45	CO ₂ to fuels with homogeneous catalysts (Vidar Jensen, UiB)	
	1h 15 minutes lecture with questions/short exercises	
10:00	Break (15 minutes)	
10:15	CO ₂ to fuels with heterogeneous catalysts (Egill Skúlason, UoI)	
	1h 15 minutes lecture with questions/short exercises	
11:30	Lunch Break (1 hour)	
12:30	Group activity: Reaction Mechanisms	
	Each group propose the mechanism for two reactions and prepares a 10-minute	
	presentation.	
14:30	Break (10 minutes)	
14:40	Plenum: Presentations and discussions	
	Six 10-minutes presentations each followed by 10 minutes of discussion	
19:00	Dinner	

Wednesday 24th November

	27 November
8:45	Introduction to isotope labelling (Chad Elmore, AZ)
	1h 15 minutes lecture with questions/short exercises
10:00	Break (15 minutes)
10:15	Application of CO ₂ -derived isotopic sources in synthesis (Haraldur Guðmundsson, AU)
	1h 15 minutes lecture with questions/short exercises
11:30	Lunch Break (1 hour)
12:30	Group activity: Reaction Mechanisms
	Each group propose the mechanism for two reactions and prepares a 10-minute
	presentation.
14:30	Break (15 minutes)
14:45	Plenum: Presentations and discussions
	Six 10-minutes presentations each followed by 10 minutes of discussion